Jämställdhet i praktiken
Så kör arbetsveckan igång igen.
I vår familj räknar vi in allt förekommande arbete i arbetsveckan. Även det obetalda arbetet som behövs göras av “någon” för att få en dräglig tillvaro.
Johan sitter och funderar på vardagsmaten som i nuläget är hans ansvarsområde. Där ingår sådant som att planera, läsa igenom recept, kolla vad vi har hemma, åka och handla samt förstås det praktiska genomförandet. Plocka fram. Stöka bort. In i diskmaskinen. Stå ut med barn som inte är tacksamma för maten utan skriker att “de vill byta familj till en som lagar bättre mat!”
Men nu tappade jag fokus. Vi tycker att det är viktigt för relationen, föräldraskapet, livet i stort att fördela sysslor rättvist och jämställt. Stundtals är vi riktigt bra på det och ibland går det riktigt jäkla dåligt. Det är som det är. Men få saker kan slå den där känslan av att inte ha resignerat. Att kunna high-fiva varandra när något gått riktigt bra. Att dela glädje (och oro) över barnen. I sommar har vi delat 18 år av liv. Fått tre barn tillsammans. Barnen som inte minns vem som gjort vad under deras bebisår och som tycker att Johan städar mycket mer än mig. Barnen som växer upp med två vuxna personer av olika kön som förhandlar, resonerar, bråkar, blir sams, blir ovänner igen, säger förlåt och försöker göra saker bättre en annan gång.
Jag tror att många relationer skulle kunna vara så mycket mer äkta, ömsinta och nära om vi strävade efter rättvisa och jämställdhet. Att leva jämställt betyder inte att ni alltid kommer att vandra på rosa moln tillsammans. Det betyder inte att ni aldrig blir sura på varandra, eller att ni är skyddade från att bli sårade eller svikna. Det betyder inte ens att ni för alltid kommer att leva tillsammans. Att relationer tar slut på ett eller annat sätt är liksom en ofrånkomlig del av livet. Men att separera från någon som du levt respektfullt och jämlikt med är något helt annat än att skiljas åt och känna att du blev utnyttjad under er gemensamma väg.
Jämställdhet skyddar inte från jobbiga känslor som ledsenhet, ångest, ilska och stress. Men att göra jämställdhet i praktiken kan få en mening i sig.
Jag tycker i alla fall att det är värt varje sekund av strävan och jag hoppas att jag kan förmedla det till er. Jag försöker göra det i alla fall. Men ibland känns det så himla tungt, när män skriver att jag borde gå och hänga mig. Eller när de skickar jättemånga länkar om att det nu förtiden är män som blir förtryckta av kvinnor. Eller när folk skriver kommentarer utan att ens ha läst inlägget som de tycker till om. Eller när jag har skrivit 10 inlägg på rad utan att ha fått någon respons överhuvudtaget. När bloggen tar tid som knappt finns. När det känns som att orden tagit slut.
Men idag är en annan dag. Idag finns orken.
Jag vet att ni finns där ute. Ni som vägrar att ge upp.
Som drömmer om förändring och som vet att det är möjligt.
-18 Comments-
Tack för bra inlägg ? skulle vara intressant att höra mer om hur ni hör för att dela upp arbetsveckorna hemma, hur Hur det brukar gå!
Tack Emma <3 Ska försöka komma ihåg att skriva lite mer om vårt vardagsliv och hur vi gör´t 😀
Tack för den här bloggen, den ger mig massor.
Tack Åsa <3
Har sagt det förr och säger igen. Tack för att du skriver, det ger mig (och med all säkerhet många andra) massor. Du sätter ord på skavet och får mig att förstå att det inte bara är i mitt huvud det är fel, i mångt och mycket är det så att världen är knasig.
Tack så mycket Cia <3 Nog är världen ganska knasig ibland, tur att vi blir fler och fler som vill ändra på knaset iaf 😀
Du är en hjälte! Det är så lätt att känna att en vill ge upp. Jag har tidigare tänkt så mycket på hur jag ”gör jämställdhet” med barnen (mina egna och andras på jobbet) men du och andra har fått mej att tänka mer och mer på att barnen behöver komma ut i en värld som är redo för dem. För deras mer jämställda tankar och handlingar. Tack!
Tack så mycket snälla Hanna, men jag är verkligen ingen hjälte. Bara en liten skit som orkar skriva om min skit och lite samhällskit (auotreply vill skriva _samhällsliv_ istället för skit men jag vägrar!). Så fint att du tänker mer på att göra jämställdhet, det är bra skit vettu <3
JO! Du är fan en hjälte! Som orkar fortsätta skriva om samhällsskit (min telefon vill skriva ”samhällsskikt”…) så att vi andra kan få se att vi inte är ensamma. Att det finns andra som kämpar. Du och din man verkar ju ha kommit väldigt långt och är på så vis förebilder för andra (no pressure..)? Det är ju knappast nån som high-fivar mig när vi lyckats lägga över lite till av den obalanserade arbetsfördelningen i hemmet åt rätt håll. Hahaha!
Jag är gift med en fantastisk man som jag älskar massor! På i princip alla punkter passar vi som två pusselbitar (jag tänker på värderingar, humor, prioriteringar i livet, syn på pengar osv), förutom när det kommer till det praktiska. Där känns vi ibland helt inkompatibla. Men det känns samtidigt som ett mindre problem, det borde vara lättare att enas om ett städschema än att kompromissa om stora ideologiska frågor. Kan man tycka. Men det är TUNGT att dra ett ”jämställdhetsprojekt”! Så jävla träligt att behöva hålla på att tänka på (och lägga upp rena strategierna!!) kring städning! Och då är det otroligt skönt att få läsa din blogg. ?
Har ni förresten båda alltid varit så medvetna om jämställdhet? Eller har du fått lyfta frågan och på nåt sätt väcka uppmärksamheten kring jämställdhet? Det är ju säkert ofta svårare att se strukturer som man själv privilegieras av. Det som har hjälpt mig framåt är en acceptans/insikt av att min partner inte själv kommer att jobba för att få mer att göra hemma. Jag sväljer alla tankar kring att det inte är rättvist att jag inte bara drar det tyngsta lasset hemma utan även måste dra jämställdhetsprojektet, och accepterar att ingen annan än jag kommer att kämpa för att ändra på snedfördelningen i relationen.
Eller hur ser du på det där?
Haha men åh tack snälla Sabina! Jag skriver lite om saker som tangerar din frågor i dagens inlägg. Du får kolla och så återkommer jag säkerligen till ämnet framöver också, kram! <3
Jag separerade för tre år sedan och kände mig, precis som du skriver, utnyttjad i relationen. Ett nytt, seriöst förhållande med allt vad det innebär har inte funnits på kartan.
Men nu har jag börjat fundera på om jag i framtiden kanske, eventuellt, kan tänka mig ett förhållande igen. Skönt att läsa om känslan att det är mödan värt. Jag vill kanske så småningom hitta nån som också har en strävan att leva jämställt. 🙂
Hoppas det blir som du önskar Susanna, att våga lite kärlek trots riskerna det innebär är ofta mödan värt trots allt. Kram <3
Hej!
Jag är en av dem som aldrig kommenterar. Förlåt! Har liksom inte så mycket att bidra med tycker jag… Men nu vill jag säga att jag läser din blogg regelbundet och har massa utbyte av det du skriver. Ibland är det jobbigt för det blir som ett nytt sätt att se på livet/sig själv/relationen/familjen, som inte är så bekvämt. Men oftast ger läsandet mig pepp och styrka. Ibland ber jag min man läsa vissa inlägg och sen blir det lättare att prata om temat jämställdhet och hur vi kan göra. Jag tror vi har en grundläggande värdering/inställning som vi delar och som är så självklar, men att leva upp till den är svårare för det finns så många fallgropar och tankevurpor. Då är det fint att din blogg finns, som ögonöppnare och med goda exempel (det skulle gärna få vara ännu mer av det sistnämnda)
En märklig sak är dock att jag inte tycker att jag kan prata med alla (tjej-) kompisar om sådant som jag läst här för med de flesta känner jag mig då så ”extrem” och oförstådd. Som att jag ”gnäller” och snackar skit om min egen man eller (ännu värre) deras. Det är konstigt att inte kunna söka stöd hos andra i precis samma situation.
Tack för en viktig blogg!
Du behöver absolut inte be om ursäkt Viktoria! Jag fattar verkligen att alla inte orkar hålla på och kommentera. Men blir naturligtvis superglad om ni någon gång orkar- som du gör nu 🙂
Det där med lojalitet och att det är “taskigt och illojalt” att prata om ojämställdhet i sina närmaste relationer lyfter jag i dagens inlägg! Men självklart finns det väldigt många dimensioner av vad som är ok att lyfta och prata om i olika miljöer och med olika människor. Jag hoppas kunna återkomma i ämnet. Kram!
Tack Sandra för din klokhet!!!
Tack Ullis! <3
För att jämställdhet ska fungera i praktiken krävs en vilja från båda håll. Män vill ju inte alltid se strukturer eller hur ojämställd vardagen är för det blir för jobbigt för dem. Där känner jag ofta att jag står i alla fall. En riktigt utmaning.
Tack för dina kloka ord!
Absolut en riktig utmaning! Tack själv Magdalena <3