Sin egen lyckas smed
Illustration: Johan Lindström/Joxondesign
Något som provocerar mig är okunskap som låter såhär:
“Varför tar inte kvinnor för sig mera? Kvinnor måste stå upp för sig själva och visa att de är värda lika mycket som män.Om de bara tar för sig, jobbar hårt och har rätt vilja & ambitioner så kommer det snart att finnas lika många kvinnor som män i chefspositioner. Inställning och vilja är A & O. Kvinnor måste dessutom sluta stå i vägen för varandras framgång. Inte hålla på och vara avundsjuka och missunnsamma utan peppa & backa upp varandra. Då skulle det hända grejer. Ni vet ordspråket: Det finns en särskild plats…”
Nu ska jag berätta varför jag måste kräkas lite varje gång jag hör de här flosklerna:
- Kvinnor har högre utbildningsnivå och högre betyg än män. Det hjälper inte ett skit. Vill ni vet varför? Jo för schnubbar rekryterar hellre trevliga schnubbar än överambitiösa, kunniga kvinnor (de e ju skitjobbiga och gillar inte rätt grejer, vet ni). Kunskapstips 1: Googla homosocial rekrytering.
- Riskfaktorer för kvinnor som försöker göra karriär är inte att de såsar runt och chillar utan snarare att de jobbar extremt hårt, tenderar att överarbeta, utför andras arbete, inte upplever sig ha utrymme att säga nej. Undervärderar sig själva och sin prestation även när de är 10 gånger bättre än motsvarande män. Kunskapstips 2: Googla utmattningsstatistiken för kvinnor vs. män i höga positioner.
- Dessutom handlar det ofta om att vara relativt ensam kvinna bland många, många män. Det är ju fortfarande så tragiskt att vi kan ta ett vanligt mansnamn (tex Johan eller Göran) och konstatera att det finns fler män med det namnet än vad det finns kvinnor på VD-poster. Kunskapstips 3: Kolla AllBrights årliga rapport om hur det står till med jämställdheten i börsbolagens ledningsgrupper.
- Kvinnor drabbas hårt av bristande jämställdhet i hemmet. Både genom att de fortfarande gör största delen av hushållsarbetet (inklusive allt). Tar hand om barn och föräldraledighet i MYCKET högre uträckning. Alla kvinnor drabbas dessutom av normativa föreställningar om de är “osäkra kort” för att det antas att de tänkt skaffa en hög ungar även om de INTE ALLS har tänkt göra det. Män antas ha egna pigor (aka fruar, sambos, flickvänner) som sköter det där barnatjafset. Så de drabbas inte även om de sedan i praktiken tänkt ha fem kidz och vara föräldraledig minst ett år med varje. Kunskapstips 4: SCB:s fina rapport: “På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2016.
Inte nog med att vi måste kämpa dubbelt så hårt, göra saker hundra gånger bättre än random man och vara gulliga och snälla samtidigt som vi gör det. Vi får dessutom betalt i sämre lön, sämre utvecklingsmöjligheter, utmattningssyndrom och dubbelskammande för att vi då per automatik är dåliga morsor.
Enough is enough.
Nästa person som kommer dragande med inkompetent och okunnigt dravel om att vara “sin egen lyckas smed” behöver få sin världsbild korrekt uppdaterad.
Kan ni lova att hjälpa mig med det?
-6 Comments-
Gaaahh jag kräks också. Vet inte hur många gånger jag hört argument på samma tema. Det sjuka är att jag kan typ inte ens argumentera när det händer, för jag blir så himla upprörd! Detta är ju liksom min vardag, jag är utbränd, underbetald, undervärderad. Och så kommer folk och säger att det är upp till en själv att få ordning på det! Så himla kränkande!
Ja men verkligen Emma! Jag blir också alltid för upprörd och är dessutom totalt för långsam för att hinna argumentera. Det är därför jag får lov att skriva istället 🙂
SVT Edit har precis lagt upp en serie om utbrändhet hos kvinnor och direkt kommer kommentarerna (på FB) hur vi ska slippa drabbas. Vi ska gå ner i tid för att ta hand om barnen, släppa kontrollbehovet över hemmet, sluta detaljstyra männen och låta dem göra på sitt sätt. Inte svårt att lista ut vilket kön de har som kom med de råden, Och inte ett enda råd eller insikt om hur männen kunde ta sin del av ansvaret så att kvinnor slipper dubbelarbeta.
Men alltså!!! Det är helt galet. Kunskapen om stressrelaterad ohälsa är skrämmande låg hos allmänheten och de flesta råd som ges för att komma tillrätta med problemet är verkligen minst sagt på samma låga nivå.
Nästa vecka ska jag föreläsa för psykologer i primärvården om ojämställd stress och då kan jag garantera att de sedvanliga, normativa råden om att kvinnor borde “tagga ner” kommer att problematiseras mera 😉 Kram!
Här finns mer info om fördelningen av ansvar för och utövande av hushållssysslor och barnrelaterade ansvarsområden: http://www.lo.se/home/lo/res.nsf/vRes/lo_fakta_1366027478784_jamstalldhetsbarometern_2017_pdf/$File/jamstalldhetsbarometern_2017.pdf
Kolla särskilt in sidorna 33-34. Inga nyheter, men faktan stärker bilden av den skeva uppdelningen.
Åh så bra, tack Kajsa! Jag fick ingen notis om din kommentar (den hade fastnat i skräpkorgen) men nu såg jag den 🙂