Svar från KP:s chefredaktör
Hej Lukas!
Så trevligt att du som chefredaktör för KP tar dig tiden att svara på min kritik mot citatet i Sydsvenskan. Jag vet hur jobbigt det är att bli felciterad i intervjuer därför har jag tagit för vana att alltid läsa igenom och godkänna saker jag uttalat mig om innan publicering. Trots att det för mig bara handlar om att stå till svars för mig själv och min verksamhet. Jag kan tycka att det är lite märkligt att du som chefredaktör inte läser igenom och godkänner det som skrivs innan publicering? För dina uttalanden handlar väl inte om vad du tycker som privatperson utan speglar också KP:s värderingar eller har jag fel där?
Jag blir också väldigt fundersam på vad du tycker att jag borde ha ringt och sagt till dig? Något sådant här kanske: “KOLLA HÄR LUKAS!! Det verkar som att du har sagt helt galna saker i Sydsvenskan, du måste gå ut och dementera nu!” Jag har en känsla av att det inte landat så bra? Dessutom är jag relativt ointresserad av att prata med dig som person men väldigt intresserad av sakfrågan. Det vill säga menar KP allvar med att siffrorna i er undersökning handlar om DOMINERANDE mammor som vill STYRA och STÄLLA? Är det inte något positivt med att det finns så många närvarande, ansvarsfulla mammor som kan möta sina barn när de är ledsna? Borde inte vara värt att lyfta fram och hylla? Jag är också genuint intresserad av hur du tänker att mammor ska ta ansvar för mäns föräldraskap? För återigen skriver du att det handlar om “mammor som inte släpper fram pappor på det här området” menar du då att när ett barn vill bli tröstat av sin mamma så borde hon svara: “Nej lilla vän du måste gå till pappa och bli tröstad istället. Annars kommer det att vara mitt (och alla kvinnors) fel att vårt samhälle inklusive föräldraskapet fortsätter vara ojämställt.”
En sak till som jag ofta lyfter är att det har betydelse HUR vi pratar om saker och att det är viktigt att belysa hur ord används. I mitt inlägg kritiserar jag ditt citat i Sydsvenskan. Att någon lyfter ett problem eller ger negativt feedback/kritik är obekvämt. Jag vet det. Men det betyder inte att det är personen som påtalar problemet som ÄR problemet. Att vända sakfrågan och relevant kritik till att handla om att personen som framför budskapet är “rasande och vill smutskasta” är ingen schysst eller vettig respons. Det är en tvärtom en klassisk härskarteknik. Helst seriöst, jag är arg över många saker i vårt samhälle och jobbar aktivt varje dag för förändring. Jämställt föräldraskap är en av mina hjärtefrågor. Att jag kritiserar ett uttalande betyder inte att jag tycker illa om dig, eller ens är arg på dig. Det är ju inte JAG som hittat på citatet, gjort intervjun eller gravt förkortat något som du ville utveckla på ett mycket mer nyanserat sätt. Jag vill däremot att KP funderar på vad de vill förmedla för bild utåt. Jag tycker att det är både rimligt och relevant och tror att ganska många håller med om det
Till sist vill jag lyfta det här:
Er undersökning har lyfts upp på oerhört många ställen och jag har sett positiv och lösningsfokuserad respons på de trots allt oerhört sorgliga siffror som ni väljer att publicera. Stiftelsen Make Equal var som vanligt snabba på bollen med konkreta förslag på vägar framåt och skrev såhär:
// PAPPOR – KOLLA HIT //
“Vem vill du helst prata med när du är ledsen? Kamratposten har ännu en gång ställt frågan till sina läsare i åldrarna 8-14 år. Fler svarar “ingen alls” än “pappa”. Bara 7 procent av de tillfrågade barnen uppger att de helst pratar med pappa när de är ledsna. Nu är det väl hög tid att vi gör något åt detta? På www.killmiddag.se finns nu en samtalsguide med frågor särskilt framtagna till pappor, om papparollen. Tagga en pappa du känner i kommentarsfältet nedan och tipsa om #killmiddag För en framtid där även pappa kan trösta!”
MÄN (för jämställdhet) lyfte siffrorna på det här sättet:
“PAPPOR, SÅ HÄR KAN VI VÄL INTE HA DET?
För tio år sedan gjorde KP en undersökning där de
frågade barn vilka de helst pratar med när de är ledsna. Det visade sig då att barn hellre pratar med ingen än med pappa… Nu har barn fått svara på samma fråga igen. Frågan var om pappornas procent skulle ha ökat under de senast tio åren? Resultatet är nedslående för papporna. Endast 7 procent av KP-läsarna vill helst prata med sin pappa, för tio år sedan var den siffran 6 procent. Och papporna är fortfarande långt efter alternativet “Ingen alls” (som fick 17 procent i den nya undersökningen).
Om det fortsätter i samma takt så kommer det att ta 110 år innan papporna är på samma nivå som INGEN!
Så låt oss ändra på detta! MÄN jobbar aktivt för att män ska ta ett större ansvar för omsorgen om barnen, och för detta behöver det skapas goda förutsättningar. Pappagrupper för blivande och nyblivna fäder är ett bra sätt. Men fler pappagrupper behövs! I alla landsting och kommuner! Läs gärna mer här om vårt arbete.” https://mfj.se/engagera-pappor/pappagrupper-2/
Otroligt peppiga och konkreta förslag på hur få män att ta större ansvar!
Jag möter och pratar dagligen med människor av alla kön som kämpar för att vuxna människor (oavsett kön) ska kunna vara närvarande föräldrar. Jag möter en massa män som inte vill vara andrahandsföräldrar. Män som fattar att för att ett barn ska våga ge dig sitt förtroende måste de vara säkra på att det finns någon där och tar emot dem när de faller. När de är ledsna. När det är svårt. I glädje och i sorg. I vardagens små och stora frågor. Jag har aldrig hört någon av de här närvarande och engagerade papporna påstå att ansvaret för deras föräldraskap ligger hos någon annan?
I kommentarsfälten där de här förslagen och vägarna framåt lyfts härjar dock arga män som (konstigt nog?) framför ett väldigt liknande resonemang som du gjorde i Sydsvenskan:
“Allt är kvinnornas fel. Pappor blir diskriminerade. Feminazi-PK-Sverige vill män illa. JÄMSTÄLLDHETEN HAR GÅTT FÖR LÅNGT!!!”
Jag försöker igen Lukas. Kan vi lägga ansvaret där det hör hemma? Låt oss hjälpas åt att se till att de MÄN som är / ska bli pappor låter siffrorna i er undersökning se ut på ett helt nytt sätt nästa gång. I min vision så ska marginalen mellan om barn vänder sig till en mamma eller pappa vara så liten att den knappt går att skönja.
Låt oss tillsammans lyfta alla de positiva krafter i samhället som kämpar för jämställdhet.
I föräldraskapet, livet och vardagen.
-12 Comments-
Hej igen! Jag påstår inte att jag är felciterad. Men du lyfte ut ett delsvar ur ett redan väldigt kortat citat och byggde ett helt långt inlägg på det. Det tycker jag är oärligt. Och du tycker det är okej. Längre kommer vi nog inte där. Du antyder också att jag är dålig på att ta kritik/feedback. Då måste jag få svara med att du inte heller verka var någon mästare på det. (Och självklart var det smutskastning; utan att byta ett ord med mig så spekulerade du i om jag är kvinnohatare. Ärligt talat, ruttnare blir det väl inte?)
Det finns gott om tidningar för vuxna som hyllar mammor. Det är härligt! Men att hylla vuxna är inget vi på KP gör särskilt ofta. Vi lyfter i stället fram barn när vi har chansen. Och jag försöker att föra läsarnas talan i den här debatten, ingenting annat.
54 procent av barnen i undersökningen valde alltså någon annan än mamma i första hand. Är du säker på att det är underlag för en hyllning? Om man vänder på det (det ska man alltid innan man gör något, tycker jag) går det kanske att säga att mammor bara är mycket mindre dåliga än pappor på detta. Jag skulle nog vilja ha mer och fördjupade läsarsvar på fötterna innan jag ger mig in på att hylla vuxna i den här frågan, det är som sagt läsarnas talan jag försöker föra. Men observera att läsarnas huvudbudskap är ganska klart: “PAPPOR, SKÄRP ER!” Och det försöker jag att föra fram.
Jag tror inte alls att dominerande mammor är huvudorsaken till pappornas dåliga siffror. Jag tror heller inte att det är den näst vanligaste orsaken. Om man tittar på den stora skörden av läsarbrev vi får skulle jag snarare uppskatta det till den femte vanligaste orsaken. De fyra största orsakerna som alla har med pappor som inte tar sitt ansvar att göra försvann liksom i din text här – hokus pokus. Men vi får alltså in en hel del brev med andemeningen. “Mamma bestämmer allt hemma. Jag tycker synd om pappa.” Jag ville vara ärlig och berätta även det. Synd att det blev sådant fokus på den delen i Sydsvenskan-artikeln, bara. Jag uppskattar det som sagt till femte mest bidragande orsak.
Lukas: Både jag o min man reagerade på också starkt på uttalandet och det fick oss att funderar på om vi verkligen skulle köpa KP till vår dotter, vad som lyser fram mellan raderna, och ditt försvarande gör det definitivt inte bättre. Dels: du uppskattar orsaken till den femte vanligaste, men ändå framstår den som en av de största. Och det är ok, eftersom du inte egentligen menade det?! Dels: “du uppskattar”, utifrån barns läsarbrev?! Deras upplevelse speglar knappast alltid verkligheten, det är helt enkelt deras upplevelse. Jag vet många vuxna som tycker oerhört synd om män som måste ta hela sitt vuxenansvar o inte får slappa i soffan med sin öl när de kommer från jobbet, utan måste delta i hushållets göromål på samma villkor som kvinnan. Och tycker kvinnan är en ragata därför. Även om man såklart ska ta barns (allas!) upplevelse på allvar, är det inte seriöst att framställa det som sanning. Kanske är det sant, men det bör bedömas objektivt. Forskning kring hur saker ÄR kan inte göras genom att fråga folk vad de tycker.
Själv har jag (som kvinna och mamma!) många gånger tänkt att det Sandra skriver är fel och blivit provocerad, men ju mer jag sett mig omkring och funderat desto mer har jag insett att hon har rätt. Vi har ett galet samhällstänk som vi knappt är medvetna om, men som påverkar vad vi ser, tänker, säger och gör. Jag tycker att det är det som lyser igenom när KP väljer att upp kvinnans beteende som en orsak till att så få barn väljer att söka stöd hos sin pappa.
Svar till Helena:
Jag hör dig. Jag förstår hur det ser ut om man läser bara den artikeln i Sydsvenskan och bara den här bloggen. Men hör du mig?
”Lukas ÄR kvinnohatare”, om man googlar på den frasen nu så får man upp svar om mig. Om min dotter eller någon av hennes kompisar googlar på mitt namn så kommer ordet kvinnohatare upp bredvid. Min sambo blev jätteledsen när hon såg detta. Det är alltså en form av smutsigt indirekt förtal som direkt påverkar min familj Sandra sysslar med. Och I nästa andetag kritiserar hon mina val av ord. Den dubbelmoralen är ju helt gränslös, och egentligen borde jag låta bli att svara alls. För dubbelmoral är inte riktigt min favoritgrej, om man säger så. Men det är svårt allt låta bli att svara när man är upprörd, när ens familj påverkas.
Självklart kan man kritisera min analys, som den framstår i artikeln i Sydsvenskan. Men då tycker jag att man ska komma ihåg: 1. Det är inte jag som skrivit den artikeln och gjort urvalet om vad som tas upp. 2. Allt får inte plats i en nyhetsartikel. 3. Jag har hållit min egen analys och mina egna åsikter borta från det här – det är ju KP-läsarnas röster som ska få höras för en gångs skull, inte min! (Om du vill fråga mig något om min personliga analys, mina åsikter eller kanske något om KP, så mejla gärna mig på lukas.bjorkman@kp.bonnier.se)
I flera telefonintervjuer förra veckan presenterade jag en massa olika saker KP-läsare tycker och tänker, stora grejer och marginella grejer. Det var synd att jag tog med de marginella grejerna. För nu flyttades fokus från det viktiga: Att många pappor behöver skärpa sig. Men samtidigt kan jag ju inte vara sur på den journalisten som skrev artikeln. Jag presenterade ett smörgåsbord och journalisterna valde. Men jag ska mejla den journalisten nu och se om det går att förtydliga så att det märks vad som är det viktiga. Och i framtiden tänker jag bara ta upp de viktigaste sakerna, det är något jag verkligen tar med mig från detta.
Sedan vi på KP släppte den här undersökningen har jag blivit kallad för äcklig, omanlig och vänstervriden mansfeminist av ett överraskande stort gäng hemmafruar på Twitter. Jag har fått kvinnohatare smetat på mig här och jag har blivit stenhårt pressad av radioprogrammet Medierna angående en underrubrik på sidan 4 i senaste KP, som de menade var missvisande. En underrubrik alltså!!! Kul att KP:s undersökning fick stort genomslag! Tråkigt att samtiden är helt coco bananas.
Hej Sandra!!! Du är bliljant! Ditt svar är klockrent, önskar att det skulle finnas på DN -debatt.?♀️❤️??? Hejjja Dig
Tack snälla <3
Detta får min ännu mer till att skaffa KP till mina barn. Och fick mig att inse att även om man är leg psykolog och föreläsare oavsett kön, så kan man bete sig rikigt illa och köra med sarkasm och underliggande trakasserier mot andra människor och gå fri från skuld.
Jo men i den vuxna världen verkar det vara helt okej, men inte bland barn och ungdomar.
Bra förebilder man är som vuxen då…
Åh Andreas mina barn älskar KP, vi är trogna prenumeranter sedan länge och kommer att fortsätta vara det framöver. Så jag tycker absolut att du ska skaffa KP till dina barn!
Vet inte riktigt om du menar att kritisera ett citat som chefredaktören för Sveriges största barntidning själv har godkänt för publicering är att räkna som trakasserier? I sådana fall har vi nog lite olika syn på det.
Sandra, tack för att du tar de här striderna. Och så ocerhört tråkigt att du ska behöva utstå den smutskastning de här till synes vuxna männen sysslar med istället för vad de skulle kunna göra- lyssna på ditt så viktiga perspektiv. Du svarar så proffsigt och kockrebt på kritiken. De går på dig på låg nivå och trots det svarar du sakligt och kompetent. Förstår att det inte kan vara lätt. Så imponerad av dig.
Tack så mycket Moa! <3
Tack Sandra och tack Lukas att ni försöker diskutera! Jag uppskattar oerhört att diskussion kan föras, trots olika åsikter. Min egen åsikt är att det är problematiskt att föra fram undersökningsresultat utan att problematisera eller att inte ta ansvar för tolkning av resultaten. Det är inte att “skjuta budbärareen” eftersom en tolkning är en analys. Så tack Sandra att du pekar på detta så att diskusssionen kan fortgå!
Tack Susanna, diskussioner är nyttiga men ibland också obekväma!
Jag kommer att fortsätta säga ifrån och diskutera där, och när, jag tycker att det behövs. Kram!
Hej
Jag tycker att ni är orättvisa och det blir så dramatiskt. Det är väl bra som en tankeställare för de pappor som behöver det. Hemma hos oss går väl barnen till båda två, och mycket får vi inte veta alls, men vissa saker får bara jag veta för att det är skönare att prata med mamma som gått igenom samma sak (vi har döttrar). Jag hajade till när jag såg rubriken, men äldsta dottern skulle antagligen tycka att jag var ännu mer töntig än hon redan nu tycker, om jag valde att avsluta hennes prenumeration pga en sådan sak. Det skulle för övrigt inte stoppa henne från att läsa kp på annat sätt om hon har lust. Om man som mamma eller pappa känner sig träffad så kan man ju fundera på om man kan göra något annorlunda. Föräldrar finns ju av alla sorter mellan himmel och jord, lika mycket som det finns människor, och om kp tar emot 1500 brev från barn i veckan så är det ju sanna berättelser från dessa barn. Jag har arbetat inom barnomsorg sedan 1994 och har sett allt möjligt, och det ger mig många tankeställare om hur jag själv kan göra hemma.