Om oväntade allianser.
GÄSTINLÄGG skribent Irja Berntson.
Japp, nu tänker jag vara och peta i den, den heligaste av heliga: föräldraförsäkringen. Ni vet, den som vi har typ generösast i världen här i Sverige, med 480 dagars betald hemmavaro med ett barn.
Enligt SCB tar papporna ut ungefär en fjärdedel av dagarna (uttag av dagar innan barnet fyllt två, då de flesta dagar tas ut, är till och med 82% för mammor resp. 18% för pappor). I den här takten, inklusive enstaka små bumpar pga lagstagade ändringar, tar det ungefär till år 2040 innan uttaget är 50/50 (enligt Försäkringskassans uträkningar, andra säger att det kommer ta allt från 50-120 år).
För ett tag sedan hamnade jag i en diskussion i ett kommentarsfält (kvinnoseparatistiskt forum) om just detta. Jag skrev om statistiken ovan och vips kom kommentarer om att jag var vänstervriden, kommunist rent av.
Och ja, vänstern må ha tjingpaxat solidaritet och jämställdhet (feel free att claima den alla andra partier/åskådningar, pleeeeease!) men nyttan med en mer jämställd föräldraförsäkring är så pass stor att för inte så länge sedan gick Moderatkvinnorna (ja, ni vet, de flesta riksdagspartierna, alla utom ett faktiskt, har så kallade Kvinnoförbund, där frågor som rör föräldrapenning och sånt diskuteras, så de inte stör frågorna som pojkarna vill prata om, suck.) ut med en debattartikel där de propagerade för en helt individualiserad föräldraförsäkring.
Say what?! Ja, tro mig, jag är lika förvånad som ni, men det visar sig att även moderatkvinnor (männen återstår ju att se..) både kan läsa och tolka såväl forskningsrapporter som statistik. Nej, nu raljerar jag litegrann (liiite) men Moderaterna har ju aldrig riktigt gjort sig kända för att var särskilt feministiska, jag vill minnas att på en rak fråga under en partiledardebatt 2014 om de kallar sig feminister, var det bara två som inte räckte upp handen: Reinis och Åkesson. Alla andras nävar var i luften.
Nå, vad är då argumenten som Moderatkvinnorna för fram? Jo, individualiserad föräldraförsäkring skulle framförallt gynna kvinnor som är låginkomsttagare, riskerar låg pension och/eller är utrikesfödda. I artikeln framhåller de även att ett jämnt uttag mellan paren gör att hemarbetet blir mer jämställt och att skilsmässorisken minskar. Dessutom skriver de att det skulle också tydliggöra de svenska värderingarna och vikten av jämställdhet. “Sverige skulle kunna fortsätta vara ett föregångsland genom att betona pappornas roll under småbarnsåren och bana väg för att också våra invandrade män eller partners uppmuntras att ta föräldraledigt.”
Varför är då den här slutsatsen så viktig att den kommer från Moderaterna? Jo, för i vår samtid av alternativa fakta och “jag tänker inte lyssna på dig för du är vänster/feminist/sd/polis med konstiga åsikter/etc” så är det ganska befriande att några våga släppa partipolitiken och alla märkliga etiketter och bara se till kärnan: vi vill ha fungerande familjer, lyckliga föräldrar och glada barn, såväl som ett jämställt samhälle.
Jag hoppas (även om jag tyvärr tror att det är rätt så lönlöst) att Moderatkvinnorna som undertecknat debattartikeln får gehör i sitt parti, tänk vilken oväntad allians med Vänstern och F! i frågan om föräldraförsäkring det skulle utgöra!
Och snälla, inga “i vår familj skulle det aaaaaldrig funka”, har ni koll på att det funkar för alla med dagens regler? Bryr ni er?
Sanningen är att uttaget fortfarande är alldeles för skevt och det påverkar ALLA kvinnor i fertil ålder, på grund av att vi kan anses mer riskabla att anställa. Det påverkar ALLA män som blir pappor på grund av att arbetsgivaren inte ser det som självklart att de ska vara hemma och därför inte underlättar för männen, utan snarare ofta försvårar. Det påverkar reglerna för egenföretagare, som till över 70% består av män, så då behöver ju inget underlättas där. Det påverkar ojämställdheten i hemmet, då föräldraledighet ofta innebär ökat ansvar för hemarbetet.
Och det påverkar barnen, som inte får lika stor tillgång till båda föräldrarna.
Tack, Moderatkvinnorna, för att ni insett detta.
Hela deras text finns att läsa här.
P.S. Jag vet att uttag av föräldrapenning inte är ett helt problemfritt mätverktyg för hur mycket en person är hemma, men strukturen och systematiken görs synlig genom att använda de siffrorna.
P.S 2. Bilden är fyra affischer från Länsstyrelsernas kampanj #delapådet som kom i vintras. Bara några poänger till sådär.
-2 Comments-
Åh vilket i.tressant perspektiv att få läsa, är man själv är en.sådan där vänstervriden feminist.
Ja framförallt tycker jag att det är värt att lyfta när några, oavsett partitillhörighet, på riktigt säger vad de tycker istället för att blint följa partilinjen. Jag debatterar ofta i olika feministiska forum och får ibland påhopp från moderater/liberaler som säger att vänstern “kidnappat” feminismen. SNÄLLA, kom och ta, säger jag bara! Feminism är enbart ett verktyg mot ett mål som är jämställdhet. Det räcker till alla! Mer feminism åt folket helt enkelt!