1 maj och revolutionen som vi alla väntar på.
En sak som den heteronormativa kärleksrelationen gör med kvinnor.
Den får oss att bortse från väldigt mycket som vi inte skulle godta i något annat sammanhang.
Vi älskar, bortförklarar och förlåter. Gång på gång. Det är för övrigt en väldigt mänsklig egenskap och det enda sättet att upprätthålla relationer över tid. För alla människor gör misstag ibland. Är småsinta. Trötta. Ledsna. Irriterade. Arga. Orättvisa. Dumma.
Men de mönster som byggs upp innanför hemmets väggar när män och kvinnor i en romantisk kontext ska organisera ett gemensamt liv är sällan lika vackra som den första kyssen. Löftena som ges. Kärleken som ska lösa allt. Ofta krävs det en separation eller skilsmässa och en viss distans för att ni ska kunna sätta ord på det. För saker förändras inte från bra till dåligt från en dag till en annan. Det smyger sig på och så normaliseras det. För er och för den ni lever med. Eftersom vårt samhälle bygger på en monumental ojämställdhet så vävs det in i våra relationer, i våra liv. I allt vi gör och allt vi inte gör. I orden vi använder och i orden som aldrig sägs.
Jag har mött det här så många gånger genom åren, efter att förhållanden tagit slut kryper historien fram. Ofta kantad av övergrepp, kränkningar och svek. När det inte har varit så illa, kanske det mer handlat om vem som egentligen gjorde vad. Hushållssysslor, föräldraledighet, VAB, deltid. Ansvar, vem som kom ihåg. Vem som steg upp på natten när bebisen skrek. Eller helt enkelt bara vem som gav mer kärlek i relationen.
Det är så vackert här nu. Naturen. Fåglarna. Konsten. Musiken. Litteraturen.
De storslagna stunderna och de små stunderna.
Men vad hjälper det när män envisas med att fortsätta förtrycka, exploatera, objektifiera och sexualisera den ena halvan av befolkningen?
Ni borde verkligen, verkligen skämmas.
I min förra blogg blev några män ledsna när jag skrev om allt dumt som män gör. Men konstigt nog var det nästan ingen man som skrev att han var ledsen över allt män gör mot kvinnor. Det var ingen som skrev: ”Herregud det är så fruktansvärt vidrigt. Att män år 2013 misshandlar, våldtar och dödar kvinnor. Tycker att det är naturligt att använda kvinnor som objekt, köper kvinnors kroppar, ser kvinnor som andra klassens medborgare och inte ens märker att kvinnor utesluts och osynliggörs i så många sammanhang.” Ingenting har förändrats. Jag hans skriva exakt samma sak nu. Bara byta ut året 2013 mot 2018. Fortfarande blir många män mer ledsna över att höra sanningen än av sanningen i sig.
Jag tänker på män som säger att de är för jämställdhet och sedan använder sig av alla de osmickrande och patriarkala beteenden som finns att tillgå. Framhäver sig själva. Mansplainar. Trampar på andra för att få mer makt själv. Är gubbsäkra. Överlåter ansvar för relationsarbete och hem på ett ytterst normativt sätt.
Det är inte lika härligt belönande att vara den som plockar upp skitiga sockor från badrumsgolvet, utan att förvänta sig ett tack, som att vara den kulturella, feministiske mannen som skriver vackra texter.
Den stora utmaningen ligger i att rannsaka sig själv i de små vardagliga sammanhangen.
Och vet ni vad? Det går bra att ta ansvar utan att vara självutplånande, ledsen och skamfylld.
Det går bra att leva ett gott liv utan att trycka ner andra längs vägen.
Till sist.
Män säger att de är är rädda för att bli falskt anklagade för våldtäkt.
Kvinnor blir våldtagna varje dag. Främst av män som de känner.
Män som de trodde att de kunde lita på.
Män säger att manshat är ett stort problem och att #metoo gått för långt.
Kvinnor blir misshandlade psykiskt och fysiskt. Ibland så illa att de dör. En kvinna var tredje vecka här i Sverige. Främst av män som de känner.
Män som de trodde att de kunde lita på.
När vi dekonstruerar vår kultur. Vår normalitet. Vår syn på män och kvinnors agerande. Då är det svårt att inte se förtrycket och privilegierna. Hur de lever, frodas och upprätthålls. I våra hem, på våra arbetsplatser, i kulturen, i TV4-soffan, bakom stängda dörrar och inför öppen ridå.
För att förstå och förändra, måste vi våga se.
Lyfta upp det normala i ett obarmhärtigt strålkastarljus och se verkligheten förvridas till den fula sanning som vi just nu lever i. När ni sett då har ni inte längre någon ursäkt. Då är det dags att göra. Då är det dags att plocka bort ordet “..men” efter:
Jag är för jämställdhet, men… (för oss är det svårt, i vår förening fungerar det inte, i vår familj fungerar det inte, för mig fungerar det inte.. osv i all evighet.)
Just idag kanske det är DU som börjar förändringen genom att våga stanna upp och känna efter och sedan säga orden:
“Jag är för jämställdhet OCH idag gör jag det jag kan. I det stora eller i det lilla.”
Det är fröet till revolutionen som vi alla väntar på.
-2 Comments-
Följt din blogg från början. Så himla bra skrivet, som alltid. ❤
Tack snälla Annika <3