Ett litet tips till män i juletider
Nu är det snart jul. Högtiden då kvinnor går på knäna och män passivt tittar på.
***
Sällan blir traditionella könsroller och ojämställda mönster så tydliga som just vid högtider.
Någon “smart” snubbe kom på att kvinnor alltid ska vara så “himla duktiga” och har på tok för mycket “inre krav” och om de bara lärde sig tagga ner och säga nej så skulle problemet med julstressen vara ur världen. Hahahahahahahahahaha.
Tillåt mig presentera julen när kvinnor “lärde sig” att säga nej:
Jag vet inte hur det känns för er. Men för att få en hyfsat trevlig jul känns det väl snarare som att i en familj med två vuxna är det nog bättre om “någon” insåg att delat ansvar är dubbelt så trevligt. Om alla bara säger nej hela tiden så blir det inte mycket kvar av sådant som vi människor ändå tenderar att gilla (trivsel, mys, gemenskap och glädjen i att faktiskt aktivt ha gjort något för någon annan).
En mycket klok kvinna och forskare sa en gång att hon skämdes över att de för flera år sedan haft träning/behandling med utmattade kvinnor som gick ut på att de skulle sluta ta hand om andra. De skulle lära sig att säga nej. (Nej jag vill inte städa, tvätta, handla mat, laga mat, leta efter saker, hjälpa barn med läxor, sätta upp gardiner, tända ljus, torka av bordet, rensa ur gammal mat ur kylen, påminna barn om läxor, påminna män om att “hjälpa till”, plocka upp saker från golvet, bära tidningar till pappersinsamlingen, hälsa på min gamla mamma, skjutsa barn till träningar, plocka fram den vackra julduken, komma ihåg att lämna in lappar om ledighet, skruva fast dörrhandtag som lossnat, bädda sängen, byta sängkläder, rensa ur garderoben, städa igen, tvätta igen, vika och lägga på rätt ställe, handla och laga mat igen……. and so it goes on.)
Hon berättade också att all forskning visar på motsatsen, människor mår som bäst när de gör prosociala beteenden.
Alltså ger omsorg, tar ansvar och omsätter ord som empati och omtanke i praktiken.
Om några av oss (statistiskt sett kvinnor) ska börja säga nej och vi fortfarande vill leva i en någorlunda trivsam miljö (som många trots allt verkar uppskatta) så behöver andra (statistiskt sett män) aktivt kliva fram och säga:
“JA! Jag har funderat på det här med jul, min kära vän och partner. Jag har till och med gjort en lista där vi fördelar ansvaret och allt som behövs göras för att julen ska bli bra. Känns det här ok för dig? Ska vi stryka eller lägga till något?”
Jag tycker att det här skulle vara ett så mycket BÄTTRE och mer relevant förslag.
Smarte stressforskarsnubben borde ha tänkt på det här INNAN han som vanligt använde ord som gör ojämställdhet till kvinnors individuella problem.
-22 Comments-
Alltså JA!! Syftar du på inslaget på nyheterna igår? Jag höll på att explodera när han sa att lösningen är att kvinnor säger nej! Fattar inte att det fortfarande är den enda lösningen som dessa stressforskande gubbar kan komma på?! Det värsta är att jag sa till min sambo då att “vore det inte bättre om männen började ta mer ansvar?!” men han verkade inte riktigt fatta vad jag menade….måste skicka detta blogginlägg till honom!!! Tack Sandra!
Jepp exakt! Förvånande tröstlös och bristfällig analys av ett samhällsproblem, jag tror att många män behöver medvetandegöras om hur ojämställdhet påverkar i allt och hela tiden, jag tror också att ganska få är taskiga som ett medvetet val- men det är ju så himla lätt att bli blind för sina egna privilegier! Du får tipsa sambon om att läsa här 🙂
Lösningen på ojämställdhet i hemmet är att kvinnor säger “nej”. I arbetslivet ska kvinnor ta för sig mer, det är därifrån sämre löner och möjligheter kommer. Samma sida av två mynt.Tack, män, för att ni berättar för oss hur vi ska sluta vara förtryckta istället för att sluta förtrycka.
Exakt! Blir ett så bakvänt resonemang som lägger problemen hos individer istället för att synliggöra strukturerna som får oss att agera som vi gör.
Älskar din blogg. Tack för din välformulerade analys!
Men tack så mycket Magdalena <3
Grunden för ett förhållande sätts från dag 1 när man träffas. Jag tror det är viktigt att redan från början berätta hur man vill ha det i förhållandet. Och redan där visa att man vill att man ska hjälpas åt. Man kan inte som varken man eller kvinna gå in i ett förhållande och göra allt för den andre för man är i så kallade smekmånadsfasen och vänja partnern att allt kommer bli serverat på detta vis framöver. Alla människor fungerar inte likadant. När detta som du skriver om kommer ut längre fram så är det klart att man kan tänka att “men det har ju fungerat hittills och du har aldrig nämnt något”. Jag anser istället för att klanka ner på män eller kvinnor för den delen så kanske du borde råda kvinnor eller män att prata och komma fram med gemmensamma lösningar för ett fungerande hem och förhållande. Att kasta skit på ena eller andra parten gör inte saken bättre.
Du vill att Sandra ska råda “råda kvinnor eller män att prata och komma fram till gemensamma lösningar…”. Det är väl just det Sandra gör! Rådet är att män steppar fram och tar ansvar, delar ansvaret, för i detta fall julfirande. Det handlar inte om smutskastning utom om att faktiskt se vad som sker i så många par och familjer även i detta relativt jämställda land. Och att göra något åt det! Quick fixas tror jag inte finns tyvärr. Så att öppna ögenen och se samt samtala är väl det som gäller!
Tack Hanna för ett fint formulerat svar till Ap <3
Tack tack, för att du påminner, stärker och gör det tydligt gång på gång.
Åh tack själv Lisa <3
[…] ett bra inlägg på bloggen Jämställd vardag om det där med att folk säger åt kvinnor att sluta fixa men att det då skulle se ut som en […]
Ja, absolut Hanna. Jag håller med där men som man brukar säga så är det svårt att lära en gammal hund att sitta. Inte omöjligt dock. Vissa män kommer aldrig att ta ansvar för vissa grejer. Tyvärr. Jag tycker det är en självklarhet att man hjälps åt med allt. Det ska inte ens vara en diskussion. Kul att kunna diskutera i normalt tonläge. Trevlig kväll på er.
[…] kommer jag hem och läser Jämställd vardags inlägg om just det – LÄS! LÄS! LÄS! – och jag skrattade med en stor klump i halsen för hon […]
Varje Jul samma sak..Plötsligt är allt miljötänk borta.Närproducerat , ekologiskt och fairtrade är som bortblåst. Det ska tokshoppas julpynt leksaker, kläder och en massa annan skit ifrån Asien som är tillverkat av barnarbetare och fattiga slavar. Pengarna ska rulla och vi ska göda affärsmännen så mycket det går. Stressa ihjäl oss med att ge barnen en överdos av presenter som är psykologiskt vansinne. Sen sitter vi där på juldagen och försöker laga trasiga julklappar framför gråtande barn.
Vi är många män som har tröttnat på det här. Och när vi då lite försynt försöker påtala att vi borde tagga ner till julen, då får vi höra att vi är lata och inte vill hjälpa till.
Haha jaså är det så hemma hos dig Dan? Jag håller hur som helst med om att det kan vara bra att fundera över kapitalistiska strukturer och konsumtion både i juletider och i vardagen. Tyvärr så visar ju statistiken att män (året runt) konsumerar mer av det som direkt påverkar miljön (bla fordon, elektronik, flygresor).
Men fint att driva frågan om ett mer rättvist, ekologiskt och hållbart julfirande. Det stöttar jag oavsett kön på inblandade parter 😉
[…] Ett litet tips till män i juletider […]
Så när kvinnan har som hobby att pyssla i hemmet så måste mannen anamma den hobbyn?
Kom överens om en nivå som fungerar, vill ena partnern göra mer så OK, go for it.
Det här är ett problem på två nivåer, kommunikation, och att ni kvinnor tror att det ni vill
alltid ska bestämma vad som är “rätt”.
Haha men Jonas, alltså läs om inlägget en gång till och återkom (gärna med lite mindre goddag yxskaft-funderingar om det är möjligt ;))
Exakt. Jag har aldrig fattat det där med att “slappna av, det blir jul ändå”. Nej, det gör det ju inte! Förbereder man ingenting så blir det bara en helt vanlig jävla dag! Känner mig bara så ledsen just nu. Och inget kan jag säga för då är jag bara otacksam, gnällig och har för höga ambitioner. Förlåt för hemskt okonstruktiv kommentar.
Du behöver inte säga förlåt Erika! Det är faktiskt HELT OK att vara ledsen <3
Ojämställdhet i nära relationer är så sjukt orättvis och svår att förändra pga den normativa (ojämställda) strategin att framställa kvinnor som "otacksamma, gnälliga och med för höga ambitioner" istället för att prata om sakfrågan (det här känns inte rättvist, jämställt eller schysst överhuvudtaget, hur löser vi tillsammans? ). All styrka & pepp till dig!!!
Kram//Sandra
[…] det Sandra skriver är. så. viktigt. Särskilt om du är man. Eller människa. Så. Här kommer de:Ett litet tips till män i juletiderUtmattningssyndrom är en allvarlig sjukdomOvanstående är en artikel som i mångt och mycket tar […]